Økologisk Dessertvin

Tørhed - Sødme definition
(Dessert) vine, champagner og andre mousserende vine har som regel alle en vis mængde restsukker fra gæringen og modningen af vinen. Dette starter egentlig helt med, hvilken drue det er, hvordan den er vokset og høstet, og ikke mindst hvordan den er vinificeret. Højere sukkerandel ved høsten giver som regel også en højere alkoholprocent i det færdige produkt. Hertil kommer, at der for mange mousserende vine bliver tilsat sukker (kaldet dosage) for at justere til det ønskede resultat.
Mængden af sukker og betegnelserne for dette er bestemt ved et EU-regulativ, og uden at skulle gå i en lang videnskabelig forklaring, giver vi dig en nem oversigt for mousserende vine her:
1) brut nature, naturherb, bruto natural, pas dosé, dosage zéro, natūralusis briutas, īsts bruts, přírodně tvrdé, popolnoma suho, dosaggio zero, брют натюр, brut natur:
Hvis sukkerindholdet er mindre end 3 gram pr. liter; disse udtryk kan kun anvendes for produkter, hvortil der ikke er tilsat sukker efter den sekundære gæring. Vinen er knastør, let og syrlig.
2) extra brut, extra herb, ekstra briutas, ekstra brut, ekstra bruts, zvláště tvrdé, extra bruto, izredno suho, ekstra wytrawne, екстра брют:
Hvis dets sukkerindhold er mellem 0 og 6 gram pr. liter.
3) brut, herb, briutas, bruts, tvrdé, bruto, zelo suho, bardzo wytrawne, брют:
Hvis sukkerindholdet er mindre end 12 gram pr. liter. Den mest almindelige form for mousserende vin.
4) extra dry, extra trocken, extra seco, labai sausas, ekstra kuiv, ekstra sausais, különlegesen száraz, wytrawne, suho, zvláště suché, extra suché, екстра сухо, extra sec, ekstra tør:
Hvis dets sukkerindhold er mellem 12 og 17 gram pr. liter.
5) sec, trocken, secco, asciutto, dry, tør, ξηρός, seco, torr, kuiva, sausas, kuiv, sausais, száraz, półwytrawne, polsuho, suché, сухо:
Hvis sukkerindholdet er mellem 17 og 32 gram pr. liter.
6) demi-sec, halbtrocken, abboccato, medium dry, halvtør, ημίξηρος, semi seco, meio seco, halvtorr, puolikuiva, pusiau sausas, poolkuiv, pussausais, félszáraz, półsłodkie, polsladko, polosuché, polosladké, полусухо:
Hvis dets sukkerindhold er mellem 32 og 50 gram pr. liter.
7) doux, mild, dolce, sweet, sød, γλυκός, dulce, doce, söt, makea, saldus, magus, édes, ħelu, słodkie, sladko, sladké, сладко, dulce, saldais:
Hvis dets sukkerindhold er større end 50 gram pr. liter. Dette er oftest dessertvine.
På visse franske dessertvine f.eks. Rivesaltes Grenat kan du finde mærker som Vin Doux Natural = Sød uden brug af tilsat sukker.
Serveringstemperatur
Hvide dessertvine serveres ofte afkølede, omkring 5 -10° Celsius,
Røde dessertvine serveres ofte ved stuetemperatur eller en anelse afkølet.
Køb din dessertvin online på nettet hos A'vinture, og nyd vore store økologiske og varianter for enhver lejlighed!
Domaine Deveza Muscat de Rivesaltes AOP, Økologisk
Hvis du er til en sød muscat dessertvin, så er det denne Rivesaltes fra Deveza, du skal vælge. Uden ..
kr. 180,00 Ex. Moms: kr. 144,00
Domaine Deveza, Maury Grenat AOP 2015, Økologisk
I det sydlige Frankrig nær Pyrenæerne og ikke langt fra Middelhavet, finder du det lille terroir med..
kr. 180,00 Ex. Moms: kr. 144,00
Domaine Deveza, Rivesaltes Grenat AOP 2013, Økologisk - Guide Hachette: * * Bemærkelsesværdig
Denne vin ledsager melon, chokoladekage, blød frugtkage. Til juleaften er den absolut velegnet til..
kr. 180,00 Ex. Moms: kr. 144,00