Denne 100% Chardonnay champagne, aka Blanc de Blancs, udsender først citrusaromaer og udvikler sig derefter til moden frugt og honning og slutter med noter af ristning og skål. Det giver en dejlig længde i munden og en glat og ærlig tekstur.
Fås i 75 cl flasker.
Chardonnay vine og champagner
Chardonnay er verdens mest berømte hvidvin drue og også en af de mest plantede. Selvom de mest ansete udtryk for sorten er de fra Bourgogne og Californien, laves der mange eksempler af høj kvalitet i Italien, Australien, New Zealand og dele af Sydamerika.
At beskrive smagene fra Chardonnay er ikke let. Mens mange Chardonnay-vine har høj aromatisk kompleksitet, skyldes dette normalt vinfremstillingsteknikker (især brugen af egetræ) snarere end sortens iboende egenskaber. Malolaktisk gæring giver karakteristiske smøragtige aromaer. Fermentering og / eller modning i egetønder bidrager med noter af vanilje, røg og antydninger af søde krydderier som fed og kanel. Forlænget kontakt med boreevne i tønden tilfører biscuity, dejede smag. På grund af dette høje niveau af vinproducentinddragelse er Chardonnay blevet kendt som "vinproducentens vin".
Sorten selv (selvom det ofte siges at være relativt smagsneutral) er ansvarlig for de fleste af de frugtagtige smage, der findes i Chardonnay-vine. Disse spænder fra det tropiske (banan, melon, ananas og guava) til stenfrugter (fersken, nektarin og abrikos), citrus og æbler.
Klima spiller en vigtig rolle i at diktere, hvilke frugtsmag en Chardonnay vil have. I store træk har varme regioner som Californien, Chile og meget af Australien tendens til at give mere tropiske stilarter. Tempererede zoner som det sydlige Bourgogne eller det nordlige New Zealand skaber vine markeret med stenfrugtnoter. De meget sejeste Chardonnay-vinmarker (dem i Chablis, Champagne og Tyskland) læner sig mod grøn-æble-aromaer.
Mineralbeskrivere som kridt, våde sten og knuste muslingeskaller finder også vej ind i Chardonnay-smagsnoter. Disse tilskrives undertiden jordbunden i vingården, selvom forholdet mellem jord og vinsmag er blevet bredt overdrevet. De mest berømte mineralsk Chardonnay-vine er Chablis, en af de meget få vinregioner, der fokuserer på en stort set uudviklet stil af Chardonnay.
Selvom Chardonnay er mest berømt for sine stille, tørre vine, bruges Chardonnay til at producere et imponerende forskelligt udvalg af vinstile. Sorten bruges til mousserende vine over hele verden (mest berømt Champagne), når den normalt er parret med Pinot Noir. Det kan også findes i søde botrytiserede og sene høstvine; Canada producerer endda søde Chardonnay-isvine.
Chardonnay er især populær blandt vinproducenter, ikke mindst fordi det har et pålideligt marked for ivrige forbrugere. Sorten producerer relativt høje udbytter, vil vokse i et bredt spektrum af klimaer og kan fremstilles til vin af acceptabel kvalitet med relativ lethed. I dårlige årgange kan mangler dækkes med egetræsmag, hvilket reducerer den økonomiske indvirkning af en dårlig høst.
I vingården præsenterer Chardonnay et par vin ædlings udfordringer, men ingen, der ikke kan løses med ældgamle teknikker eller lidt hjælp fra teknologi. (Hvis dette ikke var tilfældet, ville sorten bestemt ikke være så vellykket som den er.) I meget varme klimaer har Chardonnay-druer tendens til at miste deres naturlige syre, hvilket resulterer i flade, overdrevne vine. Dette kan delvist korrigeres ved en simpel tilsætning af syre eller ved at høste tidligt og kompensere for manglende smag ved hjælp af eg og malolaktisk gæring. Vignerons i køligere klimaer har et helt andet problem med sorten, da vinstokke knopper og blomstrer tidligt på sæsonen, hvilket gør dem modtagelige for forårsfrost. Vignerons i Bourgogne (især i Chablis) har traditionelt mildnet dette med braziers mellem vinrækkerne. Disse er ikke kun for varme - de skaber også frostforebyggende luftstrømme.
Synonymer inkluderer: Morillon, Pinot Chardonnay, Feiner Weisser Burgunder.
Til en god Chardonnay kan vi også alternativt anbefale:
- Butternut squash risotto (risotto alla zucca)
- Svinekød i japansk stil
- Stegt kylling med honning-sesam gulerødder
Serveringstemperatur:
Den ideelle drikketemperatur er 7 til 9 °C
Vincent Bennezon, Blanc de Blancs, Champagne
- Varenr: VB-BLANC-DE-BLANCS
- Lagerstatus: 4-6 Days
-
kr. 399,00
- ex moms: kr. 319,20